Пам’яті видатного науковця і педагога Порєва Володимира Андрійовича

Пам’яті видатного науковця і педагога Порєва Володимира Андрійовича

15 лютого 2018 року на 71-му році після тяжкої хвороби пішов з життя Володимир Андрійович Порєв,
завідувач кафедри наукових, аналітичних та екологічних приладів і систем КПІ ім. Ігоря Сікорського,
доктор технічних наук, професор.

В 1970 р. закінчив радіофізичний факультет Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченка. Працював за направленням в НДІ “Квант”, а з 1977 р. працює в НТУУ “КПІ”.

В березні 2006 року обраний завідувачем кафедри наукових, аналітичних та екологічних приладів і систем НТУУ “КПІ”.

Володимир Андрійович автор понад 200 наукових праць, з яких 70 авторські свідоцтва і патенти. Під керівництвом Порєва  В.А. захищено 9 кандидатських дисертацій.

Він є засновником нового для України напряму телевізійної пірометрії. Наукова школа “Перспективні сенсорні та інформаційно-вимірювальні технології”, незмінним науковим керівником та натхненником якої був професор Порєв, сформувалася в НТУУ «КПІ» в епоху конверсійної переорієнтації досліджень і розробок на потреби невійськових галузей народного господарства України, коли головними критеріями стають орієнтація на інноваційні прикладні розробки, а також мінімізація як загальної суми витрат, так і зменшення в календарних планах НДДКР витрат на дослідницькому етапі, скорочення часу від початку роботи до її впровадження в наявну чи в перспективні технології.

Особливо це стосувалося потреб контролю високотемпературних технологій, в яких існуючі засоби вимірювання температур вже не забезпечували необхідної точності або взагалі не відповідали вимогам контролю технологічних процесів.

Саме з вирішення групою дослідників (в складі якої були і студенти НТУУ «КПІ») під керівництвом проф. Порєва В.А. прикладних пірометричних задач на Слов’янському арматурно-ізоляторному заводі (1989р.), Львівському ізоляторному заводі (1990 р.), Бєлорєцькому заводі механічних інструментів (1992р.) та на багатьох інших підприємствах  починається становлення в Україні принципово нового напряму вимірювальної техніки на базі перспективного матричного сенсора – приладу із зарядовим зв’язком.

Паралельно провадились наукові дослідження, в ході яких вперше було сформовано чіткі концептуальні положення використання матричного ПЗЗ для одночасного вимірювання геометричних, динамічних та енергетичних параметрів широкого класу об’єктів і технологічних процесів  у реальному масштабі часу з унікальним (107) форматом вибірки шляхом аналізу як власного випромінення, так і того, що відбилося або пройшло через об’єкт. Отримані результати сприяли становленню вітчизняної наукової школи телевізійної цифрової пірометрії.

З часом наукові дослідження професора Порєва виходять за межі чисто пірометричних задач і в НТУУ «КПІ» формується школа перспективних сенсорних та інформаційно-вимірювальних технологій, в активі якої успішне виконання та впровадження десятків НДДКР, у тому числі спільно з науковими академічними установами.

Багато випускників кафедри, які набули освіту за фахом аналітичного приладобудування під керівництвом Порєва Володимира Андрійовича, є керівниками і співробітниками різних відомих й потужних підприємств. Для співробітників кафедри він був добрим порадником, завжди створював навколо себе наукову, творчу атмосферу. Розум, залізна воля, принциповість, надзвичайна працьовитість … – нам пощастило працювати з таким наставником і колегою! Вічна пам’ять могутній людині!

Співробітники кафедри НАЕПС
Колектив приладобудівного факультету КПІ ім. Ігоря Сікорського